Papier maken

groep 3/4/5/6/7/8

We maken nieuw papier van oud papier. Het is een leuke manier papierrecycling zelf uit te voeren op school, het nut te laten zien van de oud papierinzameling van uw school met het thema duurzaamheid.

We malen met staafmixers in water geweekt oud papier tot pulp. Als we er gekleurd papier bijmixen wordt de pulp ook gekleurd, of we kunnen er gekleurde inkt bij gooien.

Daarna scheppen we volgens een oeroude methode met fijne zeven (de schepramen) de pulp uit het water en leggen die voorzichtig op doeken. Daarna laten we de doeken drogen en kunnen we een dag later de papieren er voorzichtig afhalen. Je eigen handgeschepte papier!

Daarna kun je er een leuk boekje van maken.

  • Duur: 2:30 uur
  • Locatie: Liefst in de speelzaal, hal of de aula indien beschikbaar. Ook kan het buiten. De vloer wordt erg nat! In verband met deze intensieve activiteit en het gebruik van de ruimte wordt geadviseerd met halve groepen te werken.
  • Begeleiding: volledige groep: 3 personen (1 docent Kunstschool, 1 groepsleraar, 1 assistent); halve groep: 2 personen (1 docent kunstschool, 1 assistent)
  • Materiaal: Oud papier van de school, staafmixers, zeven (schepramen), water, emmers, waterbakken, doeken, knijpers, waslijn, veel water…

Kosten:
1 klas: € 8 per leerling + € 30 materiaalkosten
2 of meer klassen: € 7 per leerling + € 50 materiaalkosten