Zeefdruk

Groep 5/6/7/8
Duur 3 uur

Zeefdruk
Zeefdrukken is een techniek waarbij je verf door een sjabloon heen drukt die op een heel fijne nylon zeef is aangebracht.
Je kunt ook een fotografische sjabloon maken om heel precieze afbeeldingen te maken zoals in de industrie, maar dat kunnen we in deze lessen niet doen.

Papieren sjabloon
Wij maken een papieren sjabloon: het sjabloon zit op de zeef geplakt. Op de zeef doen we de gekleurde inkt. Dan maken we een afdruk: we trekken met een “rakel” (een soort rubberen wisser) over de zeef, en zo duw je de verf door de zeef heen op het papier of de stof die eronder ligt.

We kunnen een negatief maken: de losse papieren figuren worden direct onder op de zeef geplakt zoals hierboven in de groene afdruk,
of een positief: we snijden een figuur uit als een gat in het papier en plakken die onder de zeef. Hieronder is zo’n afdruk gemaakt met een positief sjabloon op stof.

T-shirts drukken met watervaste verf.

Het is een intensieve klus en zeker niet eenvoudig, je moet heel zorgvuldig te werk gaan anders zit de verf op een gegeven moment overal… Het kan ook maar met een paar leerlingen per keer.

Kosten:
< 50 leerlingen: € 10 per leerling + € 75 materiaalkosten
> 50 leerlingen: € 8 per leerling + € 150 materiaalkosten